Tuesday 16 December 2014

Clare Valley No.3 - Soil クレアバレー その3 - 土壌

Today, I want to say about soils in Clare Valley.

What are good soils for growing grapes? 

Grapevine grows the best when its requirements for nutrients and moisture are fully met. In general the soils that have the following four attributes are considered to meet the requirements: 

  • have sufficient depth (soil permeability);
  • are well aerated;
  • are well drained; and 
  • have good water holding capacity.

Sufficient depth allows the roots grow deeply, which means the roods can uptake water and nutrients well. Well-aerated and well-drained soils can avoid deficiency of oxygen and an attack by root-rotting organisms arising from waterlogging of the rootzone, supplying appropriate moisture to the roots at the same time 

A range of soil types from sandy loams through to loamy clays provides these conditions.  

Clare Valley has similar soils structure to Coonawarra, which is famous for its “Terra rossa (Italian for “Red soils”).” The red soil is formed through iron-oxide process in the clays. The structure of the soils in the both regions is red soil over a limestone base which is well-drained, while maintaining adequate soil moisture to roots and readily allows roots to penetrate in search of water.

In summary, the Clare Valley has the ideal soil structure for grapevine.


今日は土壌についてです。

ぶどう栽培に適している土壌はいったい何でしょうか?

ぶどうは栄養分と水分の要件が完全に満たされた時に、最も良く成長します。一般的に、次の4つの特性を持つ土壌がその要件を満たすとされています。

  • 十分な深さを持つこと(土壌の浸透性が高いこと);
  • 高い通気性;
  • 高い排水性(水はけが良いこと);そして
  • 高い保水性、です。

十分な深さの土壌では、根を深く張ることが出来、水分や栄養分を良く吸収できます。また高い通気性と高い排水性を持つ土壌、では酸素不足や根を腐らす生物を避けることができます。なお、そうした高い通気性と排水性を持ちつつも、適切な水分補給を可能にする高い保水性を同時に求められます。

そして、砂の成分の多い砂礫から砂礫質の粘土土壌がこれらの条件を満たします。

クレアバレーは、赤土で有名なクナワラとほぼ同じ土壌構造を持っています。なお赤土は粘土質の酸化作用によって形成されます。これらの地域の土壌構造は、表層が赤土でその下は石灰石層になります。この土壌構造は、水はけが良い一方で、保水力も高く、根の浸透性も高いという特徴を持っています。

以上をまとめると、クレアバレーはぶどうの木にとって理想的な土壌と言えるでしょう。


The picture is a sample of the soil structure in Clare Valley at Kilikanoon winery
写真は Kilikanoon winery にあった土壌構造のサンプルです。




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