Sunday 7 December 2014

Clare Valley No.2 - Climate クレアバレーその2 - 気候

Arguably the Clare Valley is one of the Australia's finest wine regions to produce Riesling wine. Today, I want to talk about the climate suitable for growing good Riesling grapes.

The important attributes of the fine Riesling are flora aroma, crispness, refreshing taste, high acidity, well balance between acidity and sweetness, low to medium alcohol content (about 12.5%). It is often said that such a fine Riesling is produced in cool climatic regions. I will go into climatic factors, in particular temperature, which have a critical effect on the quality of the grape such as the level of sugar and acidity, and the intensity and complexity of flavour and aroma.

Sugar in grape berries is converted into alcohol by enzymes during the fermentation, and as such the sugar level in the grape berries generally indicates the alcohol level of the wine. Once the sugar concentration in the grape berries has reached the sugar level equivalent to the alcohol level which a winemaker wishes for the wine, it would be the timing of harvesting. Sugar accumulates over the course of berries development. During the grape berry ripening, higher temperature condition facilitates photosynthesis because enzymes involved in sugar production becomes more active in high temperature. Therefore, in warm/hot climatic regions, the sugar level in the grape berries reaches the winemaker's desired level earlier than in cool regions.

Next consideration is acidity. Temperature plays an important role in keeping the acidity of the berry. Acidity increases until the veraison and then it decreases. On the contrary to the sugar accumulation, the acidity is reduced greater in high temperature due to the more respiration than in low temperature.

Lastly, accumulation of flavour and aroma compounds generally mature toward the end of ripening process. It takes long times for those compounds to be optimal maturity. In general, the period required for those compounds to be optimal does not link to the temperature. In other words, high temperature does not mean flavour and aroma mature fast.

Consequently, in warm/hot region, sugar level is likely to become high enough for the grape berries to be harvested earlier, at which acidity may have been lost too much and flavour and aroma concentration may be far from optimal maturation. In cool climate, however, due to the lower temperature, sugar concentration is more slowly, leading to retaining desirable acidity level. Furthermore, as it takes long time for sugar content to be proper level for harvest, flavour and aroma are likely to mature well. It is considered that flavour and aroma maturity and final sugar accumulation can be roughly synchronous in cool regions.

Many vineyards in the Clare Valley are found on slopes between 450 and 500m of elevation. As you know, the temperature will fall by 0.7°C for every 100m increase in elevation and thus, the climate of the Clare Valley is the cool climate. As I explained above, grapes grown in the Clare Valley keep high acidity and have optimal flavour and aroma.


クレアバレーは、オーストラリアで最高のリースリング産地の一つと言われています。今日は、そのリースリングを栽培するのに適している気候について話してみたいと思います。

まず最初に、素晴らしいリースリングになるための重要な特徴は、花の香り、爽やかさ、リフレッシュな味わい、高い酸度、酸と甘さのバランス、低-中アルコール度数(約12.5度)です。そしてそのような良質のリースリングは冷涼気候で作られると言われています。これから、ブドウの質、つまり糖度・酸度、味・香りの強さおよび複雑さに影響を与える気候上の要素、特に気温について少し詳しく見てみましょう。

果実中の糖分は醸造過程において酵素の働きによってアルコールに変換されるので、果実中の糖度が醸造後のワインのアルコールレベルを大まかに示すことになります。したがって、果実中の糖度が、醸造家が望むアルコールレベルに変換される糖度レベルに達するタイミングが、収穫のタイミングになります。果実中の糖分は時間の経過とともに蓄積が進みます。なお果実の成熟過程においては、気温が高い時は糖分を作る酵素の働きが活発になりますので、高気温下では光合成が促進されます。つまり、温暖/暑い気候では、冷涼気候に比べると、時期的に早く、醸造家が望む糖度レベルに達します。

次に酸度です。ここでは、気温は酸度の保持に大事な役割を果たします。酸度は果実が色づくまでは増加し、その後減少します。糖度と違って、酸度は気温が高い時は低い時と比べ、減少幅が大きくなります。

最後に味と香りの蓄積についてです。味と香りは果実が熟すにつれて、つまり時間の経過とともに蓄積されていきますが、最高の完熟度合になるには時間がかかります。一般的に、味と香りが完熟する期間と気温は直接的には関係がないと言われています。つまり気温が高いからと言って味と香りの熟成が速く進むわけではありません。

以上をまとめると、温暖/暑い地域では、果実中の糖度が早く上がるため収穫時期が早くなるものの、収穫時点では味や香りはまだ完熟しておらず、また、高気温により、収穫時点では酸がより多く失われてしまっています。一方冷涼気候では、糖度の上昇スピードが遅いため収穫時期が遅く、このため収穫時点で味や香りは完熟しており、低気温により高い酸も維持されています。なお、冷涼気候では、糖度が蓄積されてぶどうを収穫できる時期と、味と香りが完熟する時期がちょうど同じくらいになると言われています。

クレアバレーにあるぶどう畑はほとんどが海抜450-500mの斜面にあります。ご存知の通り、気温は100mで0.7度下がりますのクレアバレーの気温は同緯度の平地より3-4度低くなります。つまりクレアバレーは冷涼気候に属すことになり、以上お話ししたように、高い酸がきちんと保たれ、味、香りともに最高のリースリングが生産されるのです。


  


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